Dagboek van Philippa/ Philippa's diary
Email: Philippa.den.hollander@freeler.nl                                   Last update: 07-05-04 23:54.

Home

Voorwoord

Publicatie

Dagboek

Fotoalbum

Weblog

Boodschap

Bloedwaardes
 
English version:

Summary

Publication

Open letter

Photoalbum

Leave a Message

·        Dinsdag, 23 maart 2004
Rhian schrijft.
Mijn ouders komen 's ochtends op visite en voelen zich niet op hun gemak. Alles draait om de resultaten van de biopsie en terwijl wij praten over ditjes en datjes heeft iedereen het gevoel dat alles behalve Philippa onbelangrijk is. Elke keer dat de telefoon overgaat schrik ik en moet ik diep ademhalen voordat ik de telefoon oppak. Vrienden en familie blijven bellen om te vragen of er nieuws is en terwijl ik elke keer moet schrikken vind ik het heel fijn dat zoveel mensen met ons mee leven.
Eindelijk om 15:30 worden we gebeld door de oncoloog. Ik loop naar de gang om stilte en rust te vinden. Vrijwel gelijk verteld ze dat de resultaten niet goed zijn en dat Philippa morgen gelijk naar het AMC moet komen voor een lumbaal (rugge-) en een beenmergpunctie. Ze zegt verder dat Philippa zo snel mogelijk behandeld moet worden en dat het gezwel een lymfoom was. Wij moeten ons melden om 11:00 uur bij de oncologie poli dagopname. Ik bedank haar en leg de telefoon neer. Het is stil in mijn hoofd; mijn lijf voelt zo zwaar. Ik wil niet praten, bewegen en de tijd staat even stil. Ik bel René - hoe vertel je zoiets ? Hij zegt dat hij gelijk naar huis komt. Ik loop naar de woonkamer om mijn ouders te vertellen en kijk hoe verslagen zij ook zijn door mijn verhaal. Woorden zijn er niet voor dit gevoel. Ik ben kwaad en verdrietig tot in mijn ziel. Ik heb het gevoel dat iemand het duveltje uit het doosje heeft gelaten, alsof er een indringer in ons gezin is. Ik wil vluchten, niet van mijn situatie maar van mijn gevoelens. Het begint te zwaar te worden en René en ik voelen ons machteloos. Mamgu en Dadcu vertrekken eerder dan gepland naar hun hotel om ons tijd alleen te geven. Wij spreken af dat wij elkaar woensdagavond zien na de onderzoeken. Er is geen tijd en rust om aan onze gevoelens toe te geven - wij moeten opvang voor Francesca in Isabella regelen en met opa en oma praten over Joshua. Francesca zal naar Cathy gaan en Isabella naar Yvana, Joshua wordt door opa en oma meegenomen naar Vinkeveen.
Keer na keer moet ik 's nachts René wakker maken; hij ligt steeds te herhalen "vreselijk, vreselijk, vreselijk", zachtjes in z'n slaap. Ik slaap ook slecht; droom steeds over Philippa en Benjamin en hoe ik mijn eigen hoofd kaal scheer in solidariteit met Philippa. Het is inderdaad echt vreselijk.