Dagboek van Philippa/ Philippa's diary
Email: Philippa.den.hollander@freeler.nl                                   Last update: 07-05-04 23:54.

Home

Voorwoord

Publicatie

Dagboek

Fotoalbum

Weblog

Boodschap

Bloedwaardes
 
English version:

Summary

Publication

Open letter

Photoalbum

Leave a Message

·         Vrijdag, 26 maart 2004
Rhian schrijft.
Vandaag is DE dag, vandaag gaat het gebeuren. Zonder er écht bij stil te staan heb ik gisteren afscheid van mijn ouders genomen. Het voelt raar dat ze in het land zijn en ik ze niet zal zien. Zoals ik zei, het voelt net alsof wij o vakantie gaan – alles moet geregeld worden; de post, de vuilnis, sleutels bij de buren enzovoort. Wij vertrekken naar Vinkeveen om Francesca, Isabelle en Joshua te laten logeren terwijl wij deze week in het AMC zullen zijn. Het is een moeilijk afscheid, wij weten dat het moet. Het is anders dan elke andere keer – wij hebben geen verbouwing om af te maken, geen kinderen die geboren zullen worden, geen leuke plannen, alleen het steunen van Philippa in deze, de moeilijkste tijd in haar korte leven.
Terwijl ik Philippa’s jas aantrek kijkt ze mij aan en vraagt hoelang ze in het ziekenhuis moet blijven. Ik zeg dat het ongeveer week zal duren waarop zij zegt “want ik ben ziek hé?”. Ik slik de tranen weg maar zij ziet het en geeft mij een knuffel. Ik wou dat het zo eenvoudig was.
Wij melden ons aan bij de balie van F8; Philippa heeft vanaf de parkeerplaats bij het Ronald McDonald huis op papa’s schouders gezeten en dit is de standaard AMC vervoersmethode geworden. Zij vindt het prachtig en snel zijn wij naar een kamer gebracht waar 2 andere kinderen liggen; een jongetje van 6 en een meisje van 8. Ze zijn allebei kaal en hebben slangen, zondes etc. Het is erg confronterend en nu is er geen twijfel mee mogelijk – dit wordt heel zwaar.
Er wordt eerst het een en ander uitgelegd over de afdeling en dan worden we opgehaald door de oncoloog voor een gesprek over het ziektebeeld, de bahandeling, de prognose en voor de vragen die wij willen stellen. Philippa wordt in de speelkamer bezig gehouden.

Philippa krijgt weer Dormicum maar het leek alsof het minder goed werkte dan de vorige keer. Om 14:15 krijgt zij weer een lumbaal punctie maar deze keer wordt er ook medicijn in de rug gespoten – de eerste van vele die zij de komende 2 jaar zal moeten krijgen. Nu moet ze 2 uur blijven liggen om hoofdpijn en misselijkheid te voorkomen. Ze doet het weer fantastisch en blijft daarna keurig liggen. Ze wil weinig eten ’s avonds en om 18:00 uur is ze hartstikke misselijk. Gelukkig hebben de verpleegsters daar wat voor en geven haar een middel via het infuus dat in haar voet is aangebracht. Eindelijk wordt ze ietsjes meer comfortabel en slaapt ze tegen 21:00 uur. Het is een lange moeilijke dag voor haar geweest.
Benjamin blijft zo onrustig dat ik maar vertrek naar het Ronald McDonald huis; een geluidruchtige baby in een stille ziekenhuisafdeling is niet welkom. Ik had graag wat tijd met René willen doorbrengen maar het zit er gewoon niet in.