Dagboek van Philippa/ Philippa's diary
Email: Philippa.den.hollander@freeler.nl                                   Last update: 07-05-04 23:54.

Home

Voorwoord

Publicatie

Dagboek

Fotoalbum

Weblog

Boodschap

Bloedwaardes
 
English version:

Summary

Publication

Open letter

Photoalbum

Leave a Message

·         Zaterdag, 27 maart 2004
Rhian schrijft.
Ik arriveer ’s ochtends in een stil ziekenhuis; na de ongelooflijke drukte van gisteren is het heel vreemd om een verlaten winkelplein beneden te zien. Eenmaal boven hoor ik dat Philippa goed heeft geslapen maar wel buikpijn heeft en niet wil eten en drinken. Zij moet 2 liter vocht per dag drinken om beschadiging van de nieren door de medicijnen te voorkomen maar op dit moment krijgt zij dit via het infuus. Als wij dit thuis ook voor elkaar moeten krijgen dan maak ik mij zorgen. Philippa is nooit zo’n grote drinker geweest. Zij blijft opgewekt en vrolijk met praatjes voor 10 – onze Pippa dus – en ze is goed bezig te houden. Ik hoop dat het zó blijft. Als ouder zie je zo veel ellende op een kinder oncologie afdeling dat je je voortdurend afvraagd of dit de toekomst is voor je eigen kind. Ik keek weer naar dat bord op de afdeling “kinder oncologie” en nog steeds dringt het niet door. Ik weet het nu al – dit zal nooit wennen.
Eindelijk heben wij iets gevonden dat Philippa wel lekker vindt – drink yoghurt. Met plezier maakt ze een beker leeg. Lunchtijd wil ze nog steeds niets eten maar dit blijkt normaal te zijn – zoveel indrukken, de medicijnen, de wisselende gezichten die allemaal wat van je willen hebben – geen wonder dat je geen trek hebt. Ze blijft klagen over buikpijn, keer na keer masseer ik zachtjes haar buikje en om 14:00 uur valt ze in een diepe slaap. Het is moeilijk om je kind in een ziekenhuisbed te zien liggen maar het is dubbelop als je weet dat je toestemming hebt gegeven om haar ziek te maken. In elk opzicht was ze gezond toen het gezwel eruit was verwijderd maar wij wisten dat zij zonder deze behandeling veel en veel zieker kan worden.
Ik wist niet dat ik zo blij kon zijn dat mijn kind een beker yogidrink ging opdrinken. Haar gezondheid hangt er van af en je voelt je behoorlijk machteloos als ze alles weigeren.
’s Middags om 15:30 komen Francesca, Isabella, Joshua en Opa en Oma. Wat een drukte ineens ! De meiden zijn duidelijk onder de indruk van het gebouw, de medische apparatuur en het personeel in uniform. Zij hebben Philippa veel gemist en hebben tekeningen voor haar meegebracht. Joshua vindt de auto’s en de fietsen in de gang geweldig en als ze de speelkamer in mogen gaan kunnen zij hun ogen niet geloven. Zoveel speelgoed in één kamer hebben ze nog nooit gezien. Wij hebben ze ook erg gemist maar nu moet Philippa even alle aandacht krijgen. Philippa mist Joshua vooral omdat zij thuis altijd samen spelen en in de dagen dat Philippa niet naar school ging was hun band alleen maar versterkt. Helaas moeten na een uur Opa en Oma weer vertrekken met de kinderen. Philippa is moet en vindt alles zwaar. Daarna komen Arjen en Alice op visite met praachtige strijkkralen princessen die Imke en Janneke hebben gemaakt. Alice vertelt dat Imke Philippa heeft genoemd tijdens het bidden, ik vindt het zo lief. Helaas mochten Imke en Janneke niet mee want kinderen onder de 10 jaar mogen niet op de afdeling in verband met besmettelijke kinderziekten.
Als het avondeten wordt gebracht eet Philippa muizenhapjes. Na het eten laat René Philippa zijn laptop zien; hij heeft het meegenomen om op afstand werk voor Marfo te doen. Maar Philippa  houdt ook van computeren; wij hebben wat educatieve CD-ROM’s meegenomen en deze vindt ze fantastisch. Ze gebruikt de mousepad met een nonchalance die indrukwekkend is en heel even is de narigheid in het ziekenhuis vergeten. Om 20:00 uur slaapt ze en René en ik hebben 45 minuten om bij te komen voordat ik vertrek naar het Ronald McDonald huis. Wij zouden dit niet kunnen doen zonder de steun van René’s ouders; onze enige zorgen zijn om Philippa – wij weten dat de andere kinderen veilig zijn en goed worden verzorgd.