Dagboek van Philippa/ Philippa's diary
Email: Philippa.den.hollander@freeler.nl                                   Last update: 19-05-04 23:00.

Home

Voorwoord

Publicatie

Dagboek

Fotoalbum

Weblog

Boodschap

Bloedwaardes
 
English version:

Summary

Publication

Open letter

Photoalbum

Leave a Message

Woensdag, 19 mei 2004
René schrijft.

We zijn zondagmiddag weer thuisgekomen. De laatste dag in het AMC heeft een behoorlijk diepe indruk op ons allemaal gemaakt. Zoals ik eerder in het dagboek heb vermeld ging het erg slecht met een meisje op de afdeling (uit privacy overwegingen zal ik haar naam hier niet noemen). De laatste dagen was de behandeling stopgezet omdat de ziekte was teruggekomen en deze keer helaas niet meer behandeld kon worden. Het was een verschrikkelijk idee dat zij dus feitelijk op sterven lag. De korte momenten dat ik haar vader tegenkwam in het keukentje of op de hal wisselden wij slechts blikken uit met heel weinig woorden. Haar ouders waren volledig van de kaart en op zo’n moment is het erg moeilijk om in woorden uit te drukken hoeveel je meeleeft. Zondagmiddag kwam ik haar vader weer tegen vlak voordat wij naar huis mochten gaan. Met tranen in zijn ogen vertelde hij dat zijn dochter zojuist overleden was. Ze hadden haar heel mooi aangekleed en lag er vredig bij; ze hadden er vrede mee dat het nu voorbij was. Dit nieuws sloeg in als een bom; op zo’n moment besef je te meer dat dit alles realiteit is. Rhian en ik hebben erg veel met elkaar over haar gesproken en samen gehuild om het oneerlijke verlies van dit 8 jarige meisje. Wij hebben ook Philippa in haar eigen taal uitgelegd wat er is gebeurd. Uitgelegd dat zij overleden is en nu een engeltje is in de hemel. Philippa’s eerste reactie was: “ok, maar wanneer maken ze haar dan weer beter?”. Nadat we hebben uitgelegd dat ze niet meer beter zal worden hebben we gemerkt dat ze het langzaam gaat beseffen. De afgelopen dagen heeft Philippa dan ook spontaan opmerkingen gemaakt waaruit blijkt dat ze er toch nog wel veel mee bezig is. Gelukkig legt ze nog geen verbanden tussen de kanker van andere kinderen en haar eigen ziekte.

Philippa doorstaat de MTX behandeling verder prima. Ze is vrolijk en energiek en zit weer vol praatjes. De oude Philippa is weer helemaal terug; weliswaar zonder haar en een beetje dikker, maar dit deert haar niet en dus maken wij ons er ook niet te druk om. Philippa maakt er zelfs grapjes over en loopt zonder schroom de straat op zonder petje op haar hoofd.
Vandaag hebben ze in het ziekenhuis van Lelystad wat bloed geprikt om haar waarden te bepalen voordat ze haar volgende behandeling krijgt. Haar afweercellen zijn wel gedaald maar zijn nog in voldoende mate aanwezig. Wel blijkt uit de bloedwaarden een lichte leverstoornis. Zij zal na de volgende behandeling een medicijn krijgen om haar lever sneller te laten herstellen. Aanstaande zondag wordt Philippa dus weer opgenomen om vanaf maandagochtend weer een nieuwe MTX kuur te krijgen.
De komende dagen hebben wij even een paar dagen vrij in verband met Hemelvaart. Wij zijn van plan om vrijdag met z’n allen naar Burger's Zoo in Arnhem te gaan. Dit zal een welkome afwisseling zijn van de hectische tijd die wij nu achter de rug hebben.